MENU
Слава Україні! Допомагаємо ЗСУ
Головна » 2016 » Грудень » 10 » Що таке Вікіпедія?
23:54
Що таке Вікіпедія?

 

Передмова

Про Вікіпедію чули, якщо не абсолютно всі, то принаймні майже усі. Хоча досі мало хто має якесь більш-менш чітке уявлення про те, що це за ресурс. Знайомство більшості користувачів мережі із Вікі закінчувалось на тому, що він знаходив собі шматок інформації, копіював, і закривав вікно. Насправді ж що це за така енциклопедія, для кого вона, хто її пише і як вона функціонує задумувались одиниці. А відповідь на це питання знайшло ще менше людей. Тому саме для всіх тих кому цікаво, але нема часу копирсатись в нетрях у пошуках відповідей на запитання не першої важливості я вирішив зробити цей короткий екскурс за куліси Вікіпедії.

Короткий екскурс у Вікіпедію

Що таке Вікіпедія?

Вікіпедія (англ. Wikipedia) —  загальнодоступна відкрита багатомовна некомерційна онлайн енциклопедія. Підпорядковується американському Фонду Вікімедіа (англ. Wikimedia Foundation Inc). Назва утворилась від назви технології створення сайтів “вікі” та слова “енциклопедія”.

Днем народження Вікіпедії вважається 15 січня 2001 року, а батьками – Джиммі Вейлз та Ларрі Сенґел.

Гасло: “Вільна енциклопедія, яку кожний може редагувати”.

Хто пише статті до Вікіпедії?

Ми. Всі ми, користувачі мережі інтернет. Цей проект не має спеціально призначених авторів статей чи редакторів. Натомість, створювати статті та редагувати вже існуючі може будь-хто. Це дає можливість всім бажаючим проявити себе і поділитись власними знаннями. Користувачів, які зареєстровані на сайті проекту та беруть участь у редагуванні статей, називають вікіпедистами.

Зрештою, це не означає що Вікіпедії можна писати будь-що. Окрім чітко визначених правил, існують певні вимоги до написання статей, серед яких і вимога наводити підтвердження викладеної інформації у вигляді списку джерел, посилань на авторитетні інформаційні ресурси. Однак сама Вікіпедія не гарантує істинності свого вмісту.

Що можна додавати у Вікіпедію?

Усі матеріали, які:

а) підпадають під критерії значимості. Тобто інформація визнається значимою за певними параметрами, зокрема за розкриттям її у якихось офіційних джерелах чи ЗМІ. Така інформація вважається енциклопедичною і може бути додана в енциклопедію у якості окремої статті чи як доповнення до уже існуючої.

Тобто, наукова теорія, важливість, доцільність, істинність чи науковість якої не підтверджена документально і не висвітлена в незалежних ЗМІ чи інших публікаціях може бути на цій підставі визнана неенциклопедичною інформацією, що на вікіжаргоні зветься “оригінальним дослідженням”. З іншого боку, така інформація як перелік казусів і помилок Віктора Януковича абсолютно спокійно себе почуває у однойменній статті.

б) не суперечать умовам авторського права. Дотримання авторських прав досить чітко відстежується у рамках енциклопедії, незважаючи на те, що вона відкрита. Сервери ресурсу знаходять у штаті Флорида, тому він підпадає ще і під місцеві закони.

Тобто, якщо ви скопіюєте у статтю текст просто взятий з якогось іншого сайту, чи завантажите картинку просто скачану в інтернеті, то це все буде безжально видалено після перевірки відповідальними особами.

в) написані з дотриманням нейтральної точки зору. Якщо описується якийсь аспект, то має бути висвітлено як переваги, так і недоліки, як критику, так і схвальні відгуки. Нейтральність та неупередженість при висвітленні фактів та подій є одним із основних енциклопедичних принципів. Інформація, що подана в рекламних цілях і висвітлює факти під відверто суб’єктивним кутом суперечить принципу Вікіпедії і не допускається для розміщення.

Цікаві факти

Вікіпедія, видрукувана на 5000 ст.

Попри критику та існуючі недоліки онлайн-енциклопедія Вікіпедія на сьогодні є одним із найпопулярніших інтернет-сайтів світу. За даними рейтингу вебсайтів Alexa top 500 Global SitesВікіпедія посідає 7 місце в світі за відвідуваністю, поступаючись лише таким гігантам як Google, Facebook, YouTube, Yahoo!, Windows Live та Baidu, та 8 місце в Україні станом на кінець 2010 року.

Вікіпедія є однією з найбільших енциклопедій в історії людства: англомовна Вікіпедія налічує більше 3 млн статей, що робить її більшою за найбільшу паперову енциклопедію в історії – енциклопедію Юнле.

На сьогодні існує 271 мовний розділ Вікіпедії.

Перша україномовна стаття під назвою Атом була створена 30 січня 2004 року.

Україномовний розділ входить в 16 найбільших розділів Вікіпедії: станом на грудень 2010 року кількість статей в Українській Вікіпедії перевалила за відмітку в 250 000.

 

Сподобалось? Поділись з іншими...

Переглядів: 2056 | Додав: Olenka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Школа • Любов • Відносини • Секс • Тіло • Здоров'я • Життя


Все про дорослішання, менструацію, такі дні, дозрівання,безпечний секс,статеву зрілість та підліткові проблеми

15 запитань про секс Як досягти оргазм Біль при сексі Анальний секс Про поцілунки Позбуваємось синців завагітніти після першого разу Хлопець хоче сексу Як робити мінєт "Люблю" і "кохаю" різниця Про перший секс Займатися сексом