Olenochka | Дата: Неділя, 26.08.2018, 11:19 | Повідомлення # 1 |
| Іноді просто рукою, іноді предметами. В обличчя, живіт або по спині – залежить від настрою і "примхи". Втім, якщо ви стали жертвою насильства з боку власного батька, то прекрасно розумієте, "як є". Важко. У якийсь момент настане день, коли відчуєте, що більше не дасте собі ради. Так що... ви повинні робити?
Тема насильства у сім'ї є дуже, дуже важкою – звідси багато жертв просто мовчать. Підлітки чекають, коли зможуть переїхати з родинного будинку, після чого швидко від нього тікають. Проблема в тому, що часто до чарівного "вісімнадцятиріччя залишається, наприклад, 3 роки – це ж дуже довго..."
Допомога в сім'ї
Звичайно, що ваша приорітетна річ, це розмова з мамою. Багато залежить від того, чи є вона в змозі вам допомогти, або хоче, чи сама не є жертвою. На жаль, в будинках, повних насильства, найчастіше потрапляють не тільки діти.
Незалежно від того, як виглядає ситуація у вашому будинку, ви повинні поговорити з мамою і сказати їй, як ви почуваєте себе з цим всім, що відбувається. Про таку бесіду розповідає Аня:
– Мій батько завжди був дуже нервовий. Коли я стала підлітком, він почав бити мене все частіше, використовуючи при цьому ненормативну лексику. Шукав різні причин, наприклад, я запізнилася на 10 хвилин – він мене вдарив дерев'яною ногою від столу, в спину. Я отримала найгіршу оцінку, тому притиснув мене за шию до стіни. Часто я отримувала в обличчя. В якийсь момент я відчула, що або я вб'ю або втечу. Але хотіла спочатку поговорити з мамою. Все життя боялася батька, бо сама часто потрапляла". Ми говорили пів ночі. І ми нарешті вирішили, що вистачить. Ми пішли в поліцію, повідомили про насильство, сказали, що боїмося батька, що батько б'є мене.
Ввечері я була вже готова – подзвонила в поліцію відразу ж, коли він почав скаженіти. Вони взяли його, і ми почали шукати недороге житло в Інтернеті. Зрештою, все стало на місце, хоча нам було потрібно ще багато пережити. Але найголовніше, що я знала, що з цим я борюся і у мене за спиною мама, – згадує Аня.
Вам потрібно з кимось поговорити. Якщо твоя мама стверджує, наприклад, що ти перебільшуєш або, навпаки, що нічого її не хвилює, стає на бік батька - розповіж комусь іншому. Краще всього, якщо це буде людина доросла. Вихователь, якому ти довіряєш, шкільний педагог, бабуся, у якої ти могла б зупинитися. Голосно кажи, що ти боїшся повертатися додому. У тебе синці? Показажи їх. Не дозволяйте і далі себе бити!
Мій батько б'є мене, а у мене немає підтримки в сім'ї
Припустимо, що у вас немає нікого, хто міг би тобі допомогти. Чи означає це, що потрібно приймати ситуацію такою, яка вона є? Ні! Ви повинні шукати допомогу. Де її знайти?
В Україні явищем насильства в сім'ї та організацією допомоги постраждалим (у тому числі дітям і підліткам), займається Національна дитяча “гаряча лінія” Те, що вам потрібно зробити, це зателефонувати їм ( 0 800 500 225 або 772 (для дзвінків з мобільного).) або написати (іноді так простіше) – e-mail: info@lastrada.org.ua
Крім того, ви можете зателефонувати за телефоном: Всеукраїнської дитячої лінії "Телефон довіри" - 0 800 500 21 ... Національна "гаряча лінія" з питань насильства та захисту прав дітей - 0 800 500 33 50
Як пройде розмова? В першу чергу – ви отримаєте будь-яку юридичну допомогу – тобто пояснення, що ви можете зробити і в якій послідовності, щоб дійсно допомогти собі.
По – друге, ви дізнаєтеся, що можна зробити, якщо боїтеся реагувати, тому що знаєте, що з цим пов'язані наслідки. Іншими словами, що з того, що розкажеш кому-небудь про насильство, прийде хтось "контролювати", а потім ти отримаєш так, як ще ніколи ніколи? Спокійно, співробітники цієї служби точно знають про таку небезпеку і не наражать тебе на неї.
Багато людей, які є жертвами насильства, бояться телефонувати на " телефони довіри, тому що побоюються, що, незважаючи на "анонімность", хтось прийде в їх будинок (у відповідь на дзвінок) і ситуація погіршиться. Не турбуйтеся – це дійсно анонімний дзвінок. Якщо ви хочете, ви можете надати дані інші, ніж реальні або сказати, що ви телефонуєте, тому що проблема є у "подруги", але вона боїться зателефонувати сама. Важливо, щоб ти почав/почала діяти.
Пам'ятайте – якщо ви були биті або побиті, - то це ніколи не є нормальною ситуацією. Роби, роби щось з цим, пошук в допомогу. Все краще, ніж пасивно чекати, поки щось зміниться саме.
|
|
| |