Olenka | Дата: Понеділок, 02.02.2015, 21:58 | Повідомлення # 1 |
| Моральні цінності 21 століття. Формула сенсу життя.
Яка мораль в сучасному світі? Озирніться навкруги! 21 століття! І цим все сказано. Нічого нового не буде в тому, якщо я скажу вам як сьогодні живуть люди чи, наприклад, які в них життєві орієнтири. Ви й так самі все прекрасно знаєте. Ми ж не в глухому селі. Перед нами відкритий простір, який став рабом постіндустріального суспільства . На даний час матеріальне переважає над духовним. Тож про які моральні цінності може йти мова? Підкреслюю тут слово «моральні». А що таке мораль? Це установлені правила поведінки людини в суспільстві. Як поводять себе люди зараз – вам відомо. А яким були норми та приписи поведінки колись? Тобто, до чого я веду? А я хочу вам сказати, що моральні цінності сучасного суспільства і, скажімо, соціуму 18 ст. кардинально змінились. Те, що людина ще того часу вважала цінним для себе і дотримувалася своїх принципів дуже ретельно, то теперішня особа таке не зробить. Вона має вже інше поняття про важливість дотримання моральних цінностей, змінене, пройдене через віки, покраплене під вплив навколишнього середовища. Рухається цивілізація – змінюються й її погляди, що спостерігається й в цьому випадку. В епоху Середньовіччя все зводилось до служіння Богу та догматиці, яка проповідувалася церквою, головним для народів далекосхідних регіонів було служіння імператору. Якщо в Європі деякі тілесні прояви були (і досі залишаються) аморальними, такі як відрижка та інші, то на Сході це було природно, тому що від цього нікуди не дітися. До 21 століття моральні цінності мало змінювались, і в тих самих різних регіонах залишалися незмінними, і унікальними. Зміни, які відбулися за останні два десятиліття стали найвизначнішими. Справді, з розвитком тих технологій, які ми тепер знаємо, відкрилися навіть ті двері, які відкривати зовсім не хотілося. Тепер розмовами про інтимні сторони життя нікого не здивуєш, а саме в шістдесятих відбулася така революція, що була пов’язана з інтимними питаннями. Сьогодні ми маємо набагато менше правил, ніж, скажімо, 20 років тому. Суспільство стало зіпсованим. Вся мораль сьогоднішнього суспільства зводиться до одного: не заважай іншому. Я нікого не чіпаю і мене ніхто не чіпає – щось приблизно такого типу. Можна сказати, що в епоху, коли все продається і купується, індивідуальність стала найвищою цінністю. Переважає егоїзм за прихованою доброзичливістю, пошуки власної вигоди та чхання на інтереси інших людей. Ось, на мій погляд, це саме ті основні моральні цінності, які притаманні сучасному суспільству. Вони не визначаються ні способом життя, що ти ведеш, ні кількістю книг, які ти прочитав за все життя. Це сприйняття світу самою душею. Книги можуть виховати й відкрити в людині кругозір, але не під їхню силу змінити те, що закладено всередині. Кожен із нас повинен визначати моральні цінності самостійно. Отже, мені би хотілось вивести формулу сенсу життя моїх ровесників. По-перше, живіть для того. щоб досягати досконалості, робіть ту справу, яку ви любите більш за все на світі. Боріться. За себе, за свою думку і, обов’язково, майте її при собі завжди. Самовиражайтеся. Робіть світ трішки добрішим. Відволікніться від комп’ютерів. Вийдіть на вулицю й ви відкриєте для себе інший світ. Допомагайте іншим людям. Не сидіть на одному місці й насолоджуйтеся життям і пам’ятайте, що пошук сенсу життя вже дає сенс життя.
|
|
| |