Olenka | Дата: Середа, 16.11.2016, 15:55 | Повідомлення # 1 |
| Поки більшість твоїх друзів, лежачи на пляжах, поступово набувають все більшої схожості з овочами-гриль, ти можеш підкорити наймодніші літні види спорту - кайтінг, вейкбордінг або віндсерфінг. Щоб потім, коли канікули закінчаться, із заслуженою гордістю показати друзям фотографії, де ти відважно підкорюєш водну та повітряну стихії: можу посперечатися, що навряд чи ще хтось зможе похвалитися такими знімками.
Кайтінг (або кайтбордінг)
Що це? Кайт (англ. kite - повітряний змій) - це повітряний змій, що виріс до розмірів парашута, -«крило» і дошка з петлями для ніг. Вітер дме, кайт летить, а услід за кайтом, тримаючи в руках стропи, ти котишся на дошці - по воді або по снігу (залежно від пори року).
Для того, щоб навчитися кататися на кайті, я відправилася до Єгипту, в одну з місцевих шкіл, де кайтінгу навчають професійні інструктори. Після теоретичної підготовки і дня тренування з навчальним «змієм», мені видали кайт більше та поставили тренуватися на пляжі, без дошки. І тут же стало зрозуміло, що вітер - це зовсім не той нешкідливий жартівник, який тріпає зачіску, а справжнісінький шкідливий хуліган, який здатний з легкістю протягнути по землі декілька метрів або жартома підкинути в повітря. Словом, один день я не гірше за будь-який трактор орала носом пісок, залишаючи за собою глибокі борозни, і розполохувала жирних чайок криками «Побережися!». Проте на третій день норовистий кайт був утихомирений, мені видали дошку і - ура! - я гордо проїхала морськими хвилями. Метрів десять. Що для першого разу виявилося відмінним результатом, як сказав мені потім інструктор.
Плюси: питання класика «Чому люди не літають як птахи?» більше не актуальне. Кайт - один з небагатьох видів спорту, який дасть тобі відчуття польоту, що захоплює дух. Причому польоту, яким ти можеш управляти сама.
Мінуси: залежність від вітру і відносно велика кількість екіпіровки (кайт, дошка, трапеція - щось подібне до поясу, до якого чіпляються стропи кайта, знімаючи навантаження на твої руки).
Вейкбордінг
Що це? Те ж саме, що і кайтінг, тільки замість кайта тебе везе за собою катер. Коли я побачила, як проходить тренування по вейкбордінгу, мені негайно захотілося спробувати встати на дошку. Тільки уяви: жарка літня днинка, ти збираєш якомога більше друзів, усі вони влізають в катер, музика на повну гучність - і поїхали! На ділі все виявилось дещо складнішим.
Старт на вейку з води вимагає достатньо міцного преса і сильних рук. А у мене в той момент не було ні того, ні іншого. Крім того, коли після п'ятнадцятихвилинних тріпань мені все-таки вдалося стартувати, з'ясувалося, що на дошці ще потрібно навчитися тримати рівновагу. Отже, наступних п'ятнадцять хвилин мені міг би позаздрити будь-який маятник - так несамовито я розгойдувалася з одного боку в інший. Втім, вже наступного дня я відчувала себе набагато впевненішою, а через тиждень щоденних тренувань усі страхи були забуті, і я вже просто насолоджувалася катанням і власною хоробрістю.
Плюси: з вейкбордінгом ти за пару-трійку катань будеш в такій фізичній формі, яку іноді навряд чи зможе забезпечити навіть рік уроків фізкультури, що не прогулюються.
Мінуси: як правило, вейкбордінгом займаються виключно влітку (хоча деякі продовжують тренування в холодний час року в басейнах, обладнаних лебідкою). Крім того, потрібний, власне, катер, за яким можна кататися і, бажано, гладка вода. Катання по воді, яка більше нагадує пральну дошку, - не найприємніше заняття в житті.
Віндсерфінг
Що це? Тут знову беруть участь дошка та вітрило. Але цього разу вітрило тримається на щоглі, а щогла фактично «уткнута» в дошку. Уся ця хистка, на перший погляд, конструкція через деякий час дозволить тобі буквально літати по хвилях - не гірше за який-небудь водний скутер.
З цим видом спорту у мене пов'язаний один з найзабавніших спогадів. Кататися на віндсерфінгу мене вчили без вітру. І неважливо, що wind в перекладі з англійського - вітер, звідки і пішла назва всього виду спорту. Мені було сказано, що вітер новачкові тільки перешкодить. Так, у перші півгодини, поки я просто намагалася встояти на верткій дошці, вітер навряд чи допоміг би. Але коли я освоїлася з дошкою, тобто перестала падати з неї у воду кожні 10 секунд, мені став в нагоді б навіть найслабкіший вітерець. Проте стояв повний штиль. А разом із штилем стояла і я, тримаючи напоготові вітрило. Того дня вітер так і не задув. Проте поступово, вибираючи дні з більш менш слабким вітром, я навчилася і неквапом плавати назад-вперед, і повертати, чого, як виявилось, цілком достатньо для того, щоб продемонструвати всім на пляжі свій новий симпатичний купальник. А що ще насправді треба нам, дівчатам?
Плюси: віндсерфінг зараз дуже популярний, так що навіть якщо у тебе щось не виходить спочатку, тобі обов'язково допоможуть і дадуть пораду досвідченіші віндсерфінгісти.
Мінуси: як і у випадку з кайтінгом, ти залежиш від вітру, і так само сама екіпіровка для віндсерфінгу займає багато місця. До рюкзака, як, наприклад, дошку для вейкбордінга, її не причепиш.
Примітка:
Найвідоміша кайтерша Росії Вікторія Соловейкіна почала займатися кайтінгом у 12 років. У 18 років вона вже досягла вражаючих результатів на російських і міжнародних змаганнях, зайнявши 3 місце на етапі Кубка світу по кайтбордінгу у Венесуелі в 2006 році, 1 місце на чемпіонаті Росії 2008 року і так далі.
Захисний рефлекс
Усі ці види спорту потенційно травмонебезпечні, а тому захисна екіпіровка є обов'язковою. Найголовніша деталь - це шлем, який повністю забезпечить твою голову від ударів об воду (вони можуть бути дуже болючими).
|
|
| |
Olenka | Дата: Понеділок, 21.11.2016, 12:03 | Повідомлення # 2 |
|
|
|
| |