MENU
Слава Україні! Допомагаємо ЗСУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Поради для Підлітків » Форум » Цнотливість » Контрацепція » Гормональна контрацепція.
Гормональна контрацепція.
OlenkaДата: Четвер, 14.05.2015, 23:13 | Повідомлення # 1
Повідомлень: 3285
Серед засобів гормональної контрацепції на першому місці за частотою використання знаходяться оральні контрацептиви (ОК). У цій групі найбільше практичне значення мають гестагенні препарати і комбіновані естроген-гестагенні засоби.
До складу естроген-гестагенних препаратів входять естрогени (етинілестрадіол) і гестагени в різних співвідношеннях. Широко відомі такі представники цієї групи, як регівідон, бісекурін, нон-овлон, марвелон, мерсілон і т. д. Механізм дії комбінованих ОК пов'язаний з гальмуванням секреції гіпоталамічного люлиберина, а також ФСГ і ЛГ гіпофізом. У результаті відбувається блокування функції яєчників і овуляції.
Ефективність регулярного застосування комбінованих ОК наближається до 100%.
Однак у препаратів, особливо ранніх генерацій, є виражені побічні ефекти. До їх числа відносяться ризик розвитку тромбоемболій, судинних захворювань, інфаркту міокарда, особливо у жінок, що палять, захворювань печінки, нирок, порушень вуглеводного, ліпідного та вітамінного обміну. З урахуванням вищевикладеного, комбіновані ОК є препаратом вибору у жінок молодше 35 років, часто абортіруется і мають протипоказання до призначення ВМК.
Протипоказання до застосування комбінованих оральних контрацептивів: абсолютні - тромбоемболічні захворювання, порушення функції печінки, цироз печінки , ниркова недостатність, склеротичні зміни судин мозку, злоякісні пухлини репродуктивної системи; відносні - артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, психози, отосклероз, важкий перебіг попередньої вагітності (токсикози, жовтяниця, свербіж), астма, ревматичний порок серця, хронічний пієлонефрит, ожиріння, холецистит, мігрень, куріння більше 15 сигарет в день, вік старше 35 років .
Переважно, однак, призначати комбіновані двох-або трифазні оральні контрацептиви. У перших (антеовін) міститься постійна доза естрогенів і змінюється доза гестагенів, а в останніх - трифазних - їх зміст наближене до рівня стероїдів при нормальному менструальному циклі, що найбільш фізіологічно. Представниками трифазних ОК є трірегол, тріквілар і трізістон.
Механізм дії трифазних комбінованих оральних контрацептивів полягає в блокаді овуляції, зміні властивостей цервікального слизу. Вони позбавлені негативного впливу на ліпідний, вуглеводний види обміну і стан системи гемостазу. Дані препарати можна призначати і жінкам старше 35 років. Проте в деяких випадках повного придушення функції яєчників не відбувається, що пов'язано з низьким вмістом гормонів в препаратах. Результатом може стати підвищений ризик розвитку гонадотропной недостатності та синдрому полікістозних яєчників.
Гестагенні препарати використовують у випадках, коли комбіновані ОК протипоказані. Вони складаються з мікродоз синтетичних гестагенів. Призначають ці препарати в безперервному режимі щодня протягом 6-8-12 місяців. Представниками групи гестагенів є мікролют, екслютон, можна застосовувати з метою контрацепції та туринал, норколут.
Гестагени практично не впливають на метаболічні процеси в організмі жінки, тому їх можна застосовувати і при наявності судинної гіпертензії, тромбоемболічних захворюваннях, печінкових порушеннях, в період лактації, при гіперестрогенії.

Механізм дії синтетичних гестагенів заснований на придушенні піку лютеонізірующего гормону і здібності жовтого тіла до продукції прогестерону. Однак негативною стороною препаратів групи гестагенів є порушення порядку менструальних циклів - часті та нерегулярні кров'янисті виділення. Фертильність відновлюється повністю після відміни препаратів через 2-6 місяців. На лактацію препарати негативного ефекту не надають.
Необхідною умовою 100%-ного контрацептивного ефекту ОК є регулярний прийом обраного препарату. Тому сімейний лікар повинен рекомендувати ОК тим своїм пацієнткам, які здатні дотримуватися режиму прийому і відповідально ставитися до обраному методу контрацепції.
Існують гормональні препарати пролонгованої дії, але їх застосування обмежене вираженими побічними ефектами. Ін'єкційний контрацептив "Депо-провера" (150 мг) діє протягом 3 місяців, проте у 30% жінок він викликає ациклічні кровотечі і мізерні місячні. Імплантація силіконових капсул норпланта забезпечує надійний контрацептивний ефект на 4-6 (іноді до 10) років, але у багатьох жінок призводить до аменореї. Їх використання виправдане при відсутності побічних ефектів, а також у соціально неблагополучних жінок, проте в практиці сімейного лікаря від пролонгованих контрацептивів краще відмовитися.
Те ж повною мірою відноситься і до так званих посткоїтальних контрацептивів (представник - постинор ). Його використовують протягом 1 год після статевих зносин. При повторному сексуальному контакті жінка через 3 год повинна прийняти другу таблетку. Протягом місяця не можна приймати більше 6 таб, кожна з яких містить 0,75 мг левоноргестрелу, так як при більшій дозі розвиваються міжменструальнікровотечі. Крім того, у 10-24% жінок на тлі постинора розвивається вагітність.
Методика екстреної контрацепції також заснована на прийомі великих доз гормональних контрацептивів. Вона застосовується при випадково незахищеному сексуальному контакті, з моменту якого пройшло не більше 72 ч. Протягом цього періоду жінка повинна прийняти будь-який з доступних їй гормональних препаратів - естрогенів, гестагенів, комбінованих (в т. ч. даназол, міфепристон - РУ-486) . За однією з методик слід прийняти 200 мкг етинілестрадіолу і 1 мг левоноргестрелу, причому половину цієї дози жінка одномоментно випиває протягом обумовлених 72 год, а другу половину - після закінченні 72 ч.
Таким чином, можна рекомендувати жінкам в перерахунку на доступні оральні контрацептиви 4 і 4 таб мінізістон, або 3 і 3 таб Марвелона, або 2 і 2 таб нон-овлон і т. д. Метод не позбавлений недоліків, високі дози гормонів важко переносяться жіночим організмом, можливий розвиток нудоти, блювоти , головного болю, порушень апетиту, порушень менструального циклу, проте з двох зол зазвичай вибирають менше, оскільки гірше аборту не буває нічого.
 
Поради для Підлітків » Форум » Цнотливість » Контрацепція » Гормональна контрацепція.
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Нова відповідь
Ім`я:
Текст повідомлення:
 
Код безпеки:

Школа • Любов • Відносини • Секс • Тіло • Здоров'я • Життя


Все про дорослішання, менструацію, такі дні, дозрівання,безпечний секс,статеву зрілість та підліткові проблеми

15 запитань про секс Як досягти оргазм Біль при сексі Анальний секс Про поцілунки Позбуваємось синців завагітніти після першого разу Хлопець хоче сексу Як робити мінєт "Люблю" і "кохаю" різниця Про перший секс Займатися сексом