MENU
Слава Україні! Допомагаємо ЗСУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Поради для Підлітків » Форум » Моя сім'я » Планування сім‘ї » УЗД – користь чи шкода?
УЗД – користь чи шкода?
OlenkaДата: Субота, 16.05.2015, 15:47 | Повідомлення # 1
Повідомлень: 3285
Часто бачу в блогах, що майбутні матусі задаються цим питанням – а чи не шкодить УЗД для дитини? Яка допустима кількість досліджень за всю вагітність?
УЗД-діагностика визнається найбільш безпечним і інформативним методом обстеження здоров'я плода під час вагітності. За всю вагітність жінка, зазвичай, відвідує кабінет УЗД-спеціаліста три рази – у першому, другому та третьому триместрах. 
Перше УЗД при вагітності роблять найчастіше на терміні до 14 тижнів, і називають його генетичним, бо на терміні з 11 до 14 тижнів вагітності велика ймовірність визначення вад розвитку плода, в тому числі і синдрому Дауна. Крім того на першому УЗД при вагітності найбільш точно визначають термін вагітності з точністю до декількох днів, а також встановлюють факт багатоплідної вагітності. Уже пізніше визначити термін вагітності важче, адже народжується кожна дитина зі своєю вагою та ростом, і вважається, що у першому триместрі ці показники це є стандартизовані.
Друге УЗД під час вагітності роблять у другому триместрі, а точніше на терміні 18-22 тижнів. Під час цього УЗД визначають стан дитини, її стать, а також стан і кількість навколоплідних вод, кількість судин пуповини і ступінь розвитку плаценти, оцінюють наявність та стан внутрішній органів.
І заключне, третє УЗД під час вагітності проводять в третьому триместрі на терміні 30-34 тижні для визначення положення плода в матці, його передлежання, відповідності розвитку дитини терміну вагітності, стану плаценти, навколоплідних вод, пуповини. 
До сьогодні немає однозначної думки про те, чи насправді УЗД шкідливе. В інтернеті ви можете знайти безліч різної інформації, у тому числі купу аргументів на рахунок «проти». Та давайте подумаємо, чи насправді це так?
Особисто я досі не знайшла реальної інформації про шкоду УЗД для малюка, окрім розповідей про чужі сім’ї чи якісь дослідження, які хтось десь робив. Більше того, у високорозвинених країнах УЗД можуть проводити чи не під час кожного візиту до гінеколога. Не думаю, що країни з таким високим розвитком медицини б наражали на небезпеку жінок та їх дітей. Якщо і бувають якісь патології чи відхилення, то у першу чергу їх могли спричинити генетичні аномалії, а не ультразвук. Так, не завжди на УЗД можна побачити повну картину вагітності, і бувають випадки, коли упускають якусь хворобу. Це також недолік відсутності сучасного устаткування у медкабінеах та недостатня кваліфікація лікарів. От ви спробуйте самі щось роздивитись на екрані – для більшості це нереально. А УЗД-спеціаліст повинен уміти працювати з цим, як бухгалтер з числами чи юрист з законами. А облучення ми і так отримуємо щодня чи то від мобільного телефону, ноутбука, комп’ютера, інших побутових приладів. До того ж, сеанс УЗД-діагностики триває не так довго, щоб завдати реальної шкоди, якщо така є. 
Яка користь УЗД? Окрім переліченого, наведу ще декілька прикладів.
До першого скринінгу вагітна сама може відвідати УЗД чи побувати там за направленням лікаря, щоб:
- підтвердити вагітність та виключити позаматкову вагітність. Більше шкоди буде від недіагностованої позаматкової вагітності, коли відлік піде на години і прийдеться рятувати життя жінці, аніж від опромінення ультразвуком. Та, у цей період жінкам потрібно пам’ятати, що не завжди на перших тижнях вагітності вам її діагностують. Не завжди візуалізується ембріон, можуть побачити плідне яйце чи жовте тіло. Досвідчений УЗД-ст таку жінку бере під свій контроль та спостерігає в динаміці, чи є вагітність і чи нормально вона розвивається. Окрема категорія ставить завмерлу вагітність, анембріонію, позаматкову вагітність і т.д. та відправляє на чистку. У таких випадках не варто поспішати зі сльозами до лікарні, а краще дивитись в динаміці ріст ХГЧ, відвідати декількох спеціалістів та робити УЗД в динаміці. Є немало випадків, коли через тиждень бачили і ембріон, і як б’ється серце.
- також коли є загроза переривання вагітності чи інша патологія, вагітній призначають УЗД до першого скринінгу. Є ситуації, коли перебіг вагітності та загрози можна визначити тільки завдяки УЗД-апарату, як от від слойка, гематома, розвиток плоду. Ніякий лікар чи аналіз вам цього не покаже, а тому легше і доступніше перевірити чи є сенс зберігати вагітність, чи уже ні, аніж надіятись на авось.
- та подібна ситуація може відбутися на будь-якому терміні, коли є підозра на загрозу. На жаль, є ситуації, коли і на пізніх термінах виявляли невтішні діагнози, аж до смерті плода, хоча зовнішніх ознак ніяких не було. Варто знати, що смерть в утробі – це зараження і організму матері, тому якщо вчасно не надати допомоги, можуть бути плачевні результати.
- Діагностика у третьому триместрі дозволяє визначити, наскільки плід готовий до народження. Чи правильно він лежить, чи немає обвиття пуповини, чи немає інших патологій, які б ускладнили перебіг пологів. Лікарю, озброївшись цією інформацією, набагато легше орієнтуватися у подальших діях, аніж допуститись помилки чи шукати причини ускладненої пологової діяльності. 
- Таких ситуацій не так багато, одиниці, але вони значно підвищують користь УЗД для життя малюка. Є ряд патологій, які унеможливлюють чи ускладнюють життя дитини зразу після народження. Вона може потребувати негайної операції чи особливого догляду, і лікарі повинні бути до цього готові.
Насправді подібних ситуацій, коли УЗД має реальну користь є дуже багато, і коли жінка відмовляється від нього, упускає можливість визначити та усунути якусь патологію, то з’являються ризики рівного рівня складності. Як я писала раніше «Добре, коли усе добре». Правда тут є ситуація, яку я розглядала ще, пишучи про біохімічні скринінги крові – якщо визначити генетичну патологію чи патологію розвитку, постає нелегкий вибір народжувати чи ні.
Немає обмеженої кількості УЗД-обстежень, усе виходить від перебігу вагітності. Комусь і трьох разів вистачає, комусь потрібно відвідувати лікаря і щомісяця, дехто чи не щотижня прибігає. Звичайно, за власним бажанням не варто бігато щодня чи щотижня, насолоджуйтесь вагітністю, та коли є вагома потреба, не ігноруйте її.
Зараз ультразвукова діагностика вагітності активно використовується в багатьох країнах світу і допомагає вирішити чимало питань та проблем. І шкода від недосвіченого УЗД-спеціаліста більша, аніж він тих кількох хвилин діагностики. Тому раджу не шукати причин нашкодили собі та своїй дитині, а краще відвідати хорошого спеціаліста, який користується надійним і чітким УЗД-апаратом. І якщо хтось десь каже, що УЗД завдало шкоди, то цей одинокий випадок ще варто дослідити, бо у своїй більшості завдяки ультразвуковій діагностиці вдалося врятувати чимало життів та вагітностей.Авторська стаття
 
sonechka604Дата: Понеділок, 05.10.2015, 15:33 | Повідомлення # 2
Повідомлень: 9
Класна стаття.  Рідко коли хлопці так розбираються в УЗД  good
 
Поради для Підлітків » Форум » Моя сім'я » Планування сім‘ї » УЗД – користь чи шкода?
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Нова відповідь
Ім`я:
Текст повідомлення:
 
Код безпеки:

Школа • Любов • Відносини • Секс • Тіло • Здоров'я • Життя


Все про дорослішання, менструацію, такі дні, дозрівання,безпечний секс,статеву зрілість та підліткові проблеми

15 запитань про секс Як досягти оргазм Біль при сексі Анальний секс Про поцілунки Позбуваємось синців завагітніти після першого разу Хлопець хоче сексу Як робити мінєт "Люблю" і "кохаю" різниця Про перший секс Займатися сексом