Olenka | Дата: Субота, 16.05.2015, 15:48 | Повідомлення # 1 |
| Дана тема буває актуальною для жінки у певний період часу. Більшість пройде позв даного посту, та не виключено, що через рік, два чи більше і перед ними постане ця дилема. Чому Львів? Бо відношення до підготовки пологів у Львові особливе, порівняно з районами чи сусідніми областями. Даним питанням вперше я зацікавилась років 4 тому назад, і тепер, у період кризи, мені стало цікаво, чи щось змінилося за стільки часу. Я дійсно надіялась, що після Майдану та Небесної сотні свідомість громадян України зміниться, що пережите заставить переглянути цінності життя, та, на жаль, ті зміни виявились непомітними. І не тільки у плані народжуваності, але й у більшості аспектів нашого життя. Не секрет, що коли людина потрапляє до лікарні, то починається витратний період у сім’ї. І медикаменти, якими не забезпечує держава, і вітаміни, і лікареві, щоб гарно лікував і пильнував. А якщо операція, то це ще додаткові статті витрат. Чим керуватися у даному питанні? Є люди добрі, є люди погані. Так і лікарі – є професіонали своєї справи, а є ті, які невідомо що робили шість років в меді, потім в інтернатурі, та якось підвищують свою кваліфікацію. Найгірше потрапити до останніх, особливо, коли це єдиний спеціаліст в певному регіоні чи лікарні, і тільки до нього відправляють на консультацію чи діагностику. Думаю, не варто пояснювати, що чекати, опинившись в кабінеті такого «світила». А якщо таке світило ще й пологи приймає… От добре, коли все добре. Коли вагітність протікає без патологій та ускладнень, коли самопочуття прекрасне і жінка налаштована і фізіологічно, і психологічно на пологи. Добре, якщо її пологи пройшли легко і без ускладнень, а сам лікар скоріше виступав спостерігачем процесу, а не приймав у цьому активну участь. Добре. Та й ускладнення не страшні, коли поруч знаходиться спеціаліст і уміє вирішувати складні питання. Раніше критеріїв до кесаревого розтину було набагато більше, аніж тепер, і операцію призначають у крайніх випадках. А все інше – покладаються на професіоналізм лікаря. Добре, коли такий спеціаліст буде поряд у складну хвилину. Добре, що він зуміє надати допомогу і пологи пройдуть успішно з мінімальними негативними наслідками для матері та дитини. Добре, якщо він хороший діагност. Також дуже добре, коли у такого спеціаліста на першому плані не ваше матеріальне становище, а здоров’я та життя пацієнтки та її дитини. Добре, коли він сам приходить і цікавиться вашим самопочуттям, дає поради і не потрібно його кликати щоразу. Добре, коли він опікується кожною своєю пацієнткою, а не віддає її на ризик долі. Добре, коли усе це може надати чергова бригада та черговий лікар зокрема. Тоді не страшно приїхати в пологовий і віддатися у руки тому, чия сьогодні черга допомагати народжуватись. Тоді сміливо можна говорити, що це «їх робота», «вони отримують зарплату» і «я не заплачу їм ні копійки». Але хто з нас застрахований від форс-мажорних ситуацій? Я не народжувала, я не бувала на пологах, а всього тільки переглянула достатньо серіалів на дану тематику, і орієнтуюсь, якими можуть бути пологи. Та й не потрібна нам кінематографія - почитайте розповіді інших жінок про їхні пологи, і які інколи бувають ситуації. Неправильне розташування плоду, обвиття пуповиною, зменшення родової діяльності – це не придумані діагнози, а ситуації, коли треба уміти правильно діяти. Відношення до пацієнтки – це уже не фільмовий варіант, а реалії життя, бо зазвичай у серіалах лікар – це крутий спеціаліст, який береться за складні медичні ситуації, не рахуючи чужих грошей. Про що, на жаль, не скажеш у сучасній медицині. Я вам можу розказати не одне життєву історію про те, де гроші у пологовому відігравали велику роль. Коли вони були каталізатором і позитивного відношення, і просто бажання відвідати пацієнтку. Коли з критичних ситуацій встигали витягували в останню мить, бо ніхто «не домовився». На жаль, досі існують такі спеціаліста, і ні сотня, ні тисяча смертей революціонерів не змінить їх відношення. І що робити звичайній жінці, яка живе від зарплати до зарплати? Надіятись, що у її житті такого не станеться. У районний пологовий будинках Львівщини ситуація з даного питання виглядає набагато простіше, аніж в області. Там і народити можна безплатно, і відношення буде відмінне. Та пологові будинки Львова, порівняно з районними, переповнені, тому там і присутня подібна халатність, а в районних породіль не так багато буває, і за кожну можуть боротися. Тому не дивно, коли перед жінкою постає подібне питання – домовлятися чи ні, платити за пологи чи ні. Кожна з тих, хто іде на такий крок, хоче бути впевнена у професійному і чуйному відношенні, коли не виявиться покинутою в родзалі чи на коридорі, а біля неї завжди чергуватиме лікар і уважно спостерігатиме за розвитком подій. Добре, коли у знайомої, родички були пологи без ускладнень, і в кінці вони символічно подякували, але ніхто не гарантує, що у вас буде подібна ситуація. Знову ж таки, опираючись на досвід своїх знайомих та подруг, можу сказати, що одним пологи обійшлися безплатно чи дуже дешево, а інші отримали те ж за певну винагороду. І якби не ця винагорода, то якісного медичного обслуговування вони могли б і не отримати. І я їх не засуджую, бо розумію, що кожна мама хоче бути впевнена у безпечності пологів. Я не буду радити нічого з цього питання, бо з однієї сторони це вагоме фінансове питання кожного з нас, і кожен повинен сам вирішувати. Дійсно, лікарі – це люди, які мали би безплатно надавати свої послуги, як роблю це, наприклад, я. Бо я не беру гроші за те, що зі мною з приводу роботи консультуються, чи тих послуг, які я надаю. А з іншого – не хочу виступати ворогом, якщо гроші стануть вирішальним фактором. Що робити? Спочатку тверезо оцінити ситуацію. Визначіться, де б ви хотіли народжувати і яке там відношення до цього питання. Проаналізуйте вашу вагітність і оцініть можливі ризики – чи є такі, про які варто знати завчасно. Якщо ви не потребуватимете професора медицини обласного пологового і легко можете народити у звичайного лікаря, це вам на руку. Вивчіть за відгуками про професіоналізм цих лікарів та їх відношення до фінансової складової. Є лікарі, які не називають суму, та з ними теж можна домовитись. Ви уже самі вирішуєте, у якому розмірі їм подякувати. А є лікарі, до сум яких варто бути готовими. Та водночас можна знайти не гірший варіант за доступнішу ціну. Інформаційно себе підготувати варто заздалегідь. І тоді уже вирішувати, як діяти далі. Пам’ятайте, що ваше життя і здоров’я і вашого малюка – є безцінними, і ваш лікар повинен це розуміти. Бажаю усім успішних пологів та поменше неприємних ситуацій. З Божою допомогою! П. С. Окрім того, варто також вивчити, чи не чекатимуть вас в пологову ще «непередбачувані» витрати – неонатологу, медсестрам, за виписки чи кімната для виписки…
|
|
| |