MENU
Слава Україні! Допомагаємо ЗСУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Поради для Підлітків » Форум » Моя сім'я » Сім‘я » СІМЕЙНІ ПРАВИЛА. З роками розумієш, що сімейне життя - най
СІМЕЙНІ ПРАВИЛА. З роками розумієш, що сімейне життя - най
OlenkaДата: Середа, 13.05.2015, 16:24 | Повідомлення # 1
Повідомлень: 3285
СІМЕЙНІ ПРАВИЛА.

З роками розумієш, що сімейне життя - найважчий вид діяльності. У сім'ї, як і на будь-якому підприємстві, потрібно виконувати певну роботу, дотримуватися необхідні умови, запускати в дію всі механізми, що дозволяють гідно жити разом. Без затвердження своєрідного кодексу або хоча б "правил з техніки безпеки" не обходиться жоден сімейний колектив. Можна знайти багато спільного в тому, як будуються відносини у всіх сім'ях, але кожна сім'я живе своїм неповторним життям. Прояви почуття обов'язку, довіри, навичок спілкування, інтимності у людей, які вважають себе сім'єю, в кожному випадку особливі. Тому й сімейні правила бувають різними.

У чужому монастирі

Можливо, вам, як і мені, доводилося бувати в сім'ях, де якісь вчинки й мови домочадців здавалися вам дивними чи неприпустимими. Ви виявляли повну або часткову невідповідність з тим "статутом", який прийнятий у вашому домі.

Одного разу я прожила кілька днів у родині іногородньої подруги. Щовечора відчувала якусь незручність, коли за вечерею відверто обговорювали проблеми, які, на мій погляд, не повинні оприлюднюватися навіть у колі чоловіка, дружини і дочки. Всі вони ділилися інформацією з приводу нормальності/ненормальності стільця, труднощі/легкості очищення шлунку. Потім приймалося колегіальне рішення, кому що їсти і пити, який засіб приймати. Я зрозуміла, що для членів даної сім'ї все це - звична справа, так вже у них заведено.

У сім'ї моїх родичів господар будинку дозволяє собі "прикрашати" мова виразами, які нікого з його близьких не обурюють: за ним визнано право "свободи слова". Так повелося, що дружина, теща, діти та гості змушені пропускати повз вуха лайливі слівця або робити подобу посмішки при щохвилинному поминании чортової матері.

Якось раз, будучи в гостях, я вирішила допомогти господині і простягнула руку до переповненого сміттєвого відра. "Ні, ні!", - Злякано закричала жінка. Це обов'язок чоловіка, вона ніколи не позбавляє його єдиного "права на працю", закріпленого за ним раз і назавжди. Навіть якщо поряд з відром з'являться п'ять - шість пакетів з харчовими відходами і виконує трудову повинність відбув у відрядження.

Моя приятелька виросла в родині, де батьки вимагали звертатися до них "на Ви". Вона, ставши дорослою, не відмовилася від гаданої їй розумною традиції. У невеликій квартирі живуть вона з чоловіком, дві їхні доньки та її старенька мати. Мені нерідко доводилося чути, як в напруженні побутових пристрастей моя приятелька кричала: "Ви-то, мама, стара ідіотка, куди претесь?". Або як її дівчата вже в свою чергу обурювалися: "У вас, ма, дах що ль поїхала?"

Якщо правила якоїсь родини здаються нам незвичайними або неприйнятними для нас, це не завжди означає, що вони погані. Коли люди живуть разом добре, задоволені один одним і навіть щасливі - не наша справа судити, які питання вони обговорюють за вечерею, до якого стилю належить їх лексика, хто у них виносить сміття ... Інша справа, що спостереження за чиїмось укладом житті іноді буває корисним: допомагає списати в архів застарілі себе власні установки, відмовитися від методу шантажу у вирішенні сімейних проблем, взяти на озброєння правило відкрито виражати почуття любові до близьких, які не диктувати їм: "Не робіть свій гарний, робіть моє погане" і т . д.

Сімейні правила - що це таке?

"Правило" - слово багатозначне. Це і положення, в якому відображена закономірність, постійне співвідношення яких-небудь явищ; та постанова, припис, що встановлює порядок чого-небудь; і образ думок, норма поведінки, звичай, звичка. У словосполученні "сімейні правила" іменник вбирає в себе всі ці значення відразу. Крім того, це не тільки встановлені принципи, порядок дії, керівництво, але й процес ухвалення угоди. Найголовніше, сімейні правила - жива, динамічна сила, яка найвищою мірою впливає на життя сім'ї.

Все, що відноситься до розподілу грошей, обов'язків, часу - це правила, які добре відомі в тісному колі сім'ї, вони не раз вимовлялися вголос і доведені до відома кожного. Багато діючі правила, регулюючі норми домашнього поведінки, рівень гостинності, ступінь відкритості сімейства легко виявити навіть людині сторонній. Але є й інші - приховані, саме вони створюють атмосферу, яка визначає життя всіх членів сім'ї.

Одна з моїх колег попросила дати їй в борг за умови, що вона буде повертати цю незначну суму протягом року. Виявилося, що в автобусі у неї вкрали зарплату. Сумку вона непомітно зашиє, а ось втрату грошей приховати від чоловіка не вдасться. Я підтримала її: звичайно, не варто засмучувати чоловіка, у нього і так турбот вистачає. Але справа була не в цьому. Якщо він дізнається про те, що трапилося, то, за словами жінки, їй не буде ніякого життя, тоді хоч з дому тікай. Права на помилку, навіть не з її вини, у неї немає. Не прийнято в цьому будинку з боку чоловіка співчувати, співпереживати, просто розуміти "винуватицю".

Так звані неписані правила стосуються вираження почуттів і емоцій, наявності заборонених тем, права на розраду, межі відвертості і т. п. В ідеалі неписані правила створюють сім'ю, де кожен знайде любов, розуміння, підтримку, навіть якщо життя за порогом дому складається не дуже вдало. У такій сім'ї можна повністю розслабитися, вилити душу, відпочити, набратися сил, щоб відчувати себе впевненіше в навколишньому світі. Мікроклімат сім'ї, створений за допомогою гуманних правил, сприяє тому, що ми повертаємося під дах будинку свого з величезним задоволенням, а не тому, що нам більше нікуди йти.

Ні - анархії, геть - диктатуру!

Не випадково сім'ю називають "кристалом суспільства". З одного боку, все, що відбувається в країні та світі, знаходить відображення в сімейному житті, робить на неї відчутний вплив.

З іншого боку, пристрій конкретної "осередку суспільства" нагадує якісь з відомих способів і форм здійснення влади в державі. "Соціальний лад" сім'ї може бути і феодальним, і монархічним, і комуністичним, і демократичним ...

Зрозуміло, що відсутність елементарного регулювання і планування створює в сім'ї анархію. Без чийогось керівництва, тобто при безначален і безвладдя, про організованість господарства, порядку в побуті, дисципліні не може бути й мови. Процвітає "вовчий закон": хто смів, той і з'їв; процвітає приватна власність: все моє - моє, все твоє - теж моє; процвітає свавілля: на одного виконавця три повелителя. Заперечення будь-яких законів, невизнання авторитетів, неорганізованість, відсутність відповідальності - все це регулярно призводить до стихійних заворушень і породжує кризи сім'ї.

Смію вас запевнити, що все, сказане вище, не є надуманим вигадництвом. Мені доводилося бувати в сім'ях, де кожен ранок починався з криків: "Караул! Знову проспали через тебе! Хто поведе дитину в дитячий сад? Якщо немає грошей, то дай хоч бутерброд на обід! Не смій брати мою машину! .." , - а ввечері відбувався "голодний бунт", саботаж або оголошувався бойкот.

Безперечно, це погано, якщо в сім'ї не діють ніякі правила. Але не дуже добре, коли всі члени сім'ї ходять по ниточці, тримають руки по швах. Ще гірше, коли вони відчувають на собі вплив чиїхось "їжакових рукавиць" і зобов'язані беззастережно "танцювати під дудку" диктатора. Важливо відчувати різницю між прийняттям якихось сімейних правил і спробами одного нав'язати іншим свою нічим не обмежену владу, а потім "зловити" когось на гріхах.

Так, правила пов'язані з поняттями "повинен" і " не повинен ", але це не означає, що хтось один, наділений всією повнотою влади, має право затверджувати їх, а потім наказувати, придушувати, вселяти, карати, милувати, змушувати ... Якщо в сім'ї не затихають суперечки про те, наскільки правила гарні і чи потрібні саме ці, то щось тут не так. Правила повинні полегшувати життя, а не ускладнювати її. Диктат виключається, вітається добровільне проходження правилам, але не примус.

Про сімейні правилах варто говорити

Перед тим, як написати цей матеріал, я подзвонила знайомим жінкам і задала їм запитання: "Які правила існують у вашій родині? ". Майже всі вони зізналися, що ніколи не замислювалися про це, і не змогли сформулювати жодного, окрім якихось принципів розподілу бюджету чи графіка виконання робіт по будинку. Я приготувала ще кілька питань, і хоча задавати їх тепер не мало сенсу, я все-таки "оприлюднила весь список" і детально розшифрувала, що мала на увазі, коли питала про сімейні правилах. Наприклад, мене цікавило: Як виникли правила у вашій родині? Які функції вони виконують? Хто створює їх - він найстарший, найрозумніший, строгий? Чи правила, які прийшли з родини батьків, родичів, друзів? Які правила вам допомагають жити, а які заважають? Чи можете ви щось зробити, щоб змінити їх? Чи часто ви оновлюєте свої правила? ..

Через кілька днів жінки стали дзвонити мені і розповідати, як просте обговорення правил з чоловіками та дітьми стало тим одкровенням, яке поліпшило їх спільне життя. Комусь вдалося домогтися звільнення з "рабства", а хтось із них зменшив і свою вдачу диктатора. У ході розмов прояснилися багато причини взаємного нерозуміння, невдоволення один одним, про що раніше було не прийнято говорити вголос. Про правила, якими хтось керувався і підпорядкування яким вимагав, інші члени сім'ї і не здогадувалися.

Одна дама, дружина бізнесмена і мати школярки, вперше в житті словесно оформила ту "малість", якої їй так не вистачає. Після дня, проведеного в справах і турботах, вона з нетерпінням чекає їх повернення і хоче не тільки почути слова подяки, а й серцево поговорити з ними про їхні проблеми, переживання, плани, мрії. А раптом і вона зможе дати їм пораду чи заспокоїти їх? Ні чоловік, ні дочка поняття не мали, якого "бальзаму на душу" чекають від них. Всі "своє" вони носили в собі.

Друга жінка попросила всіх написати перелік своїх обов'язків по дому. Коли восьмирічний хлопчик побачив, що у нього на листочку тільки два пункти (купувати молоко і хліб; виносити сміття), а "справи" тата і мами не вмістилися на одній сторінці, то зажадав навантажити його по максимуму і добровільно відмовився від тих грошей, які отримував за кожен свій вихід за двері квартири.

В родині моєї подруги сталася справжнісінька революція. "Верхи" і "низи" не на жарт збунтувалися. Діти вперше обурилися тим, що деякі правила, які диктуються їм, самі батьки не дотримуються: батько читає за обіднім столом і не миє свої черевики, мати дивиться телевізор лежачи і годинами базікає по телефону і т.д. За їх справедливому вимогу, всі повинні слідувати одним і тим же заборонам. Чоловік теж не витримав утисків і відчитав свою "половину" за те, що вона безцеремонно нав'язує йому свої смаки. Чому він не може дивитися детективи, а зобов'язаний захоплюватися красою голосу якогось оперного співака? Чому він не може шукати задоволення в джазі і спорті, а зобов'язаний ходити з нею по виставках? Правил, які зачіпають області духовних переживань, пристрастей і захоплень, в їх будинку більше немає.

Сім'я, в якій правила обговорюються вільно, незалежно від того, чи є це смішним, болючим або гріховним, має всі можливості стати гармонійною і благополучною. Продумайте і ви ті правила, за якими хочете жити, або змініть існуючі, щоб покращилися ваші взаємини з близькими. У ваших силах відкинути невідповідні і застарілі, відібрати лише ті, які всі вважають корисними. Якщо ваші правила відкриті, гуманні і сучасні, то у вашому будинку буде весела і радісна життя. А де сміх і радість - там щастя! За матеріалами сайту: http://www.devichnik.ru/
 
OlenkaДата: Вівторок, 04.04.2017, 16:10 | Повідомлення # 2
Повідомлень: 3285
Існує тільки два способи прожити життя. Перший - ніби чудес не існує. Другий - ніби навколо одні чудеса.
 
marinalitov19Дата: Понеділок, 16.05.2022, 18:39 | Повідомлення # 3
Повідомлень: 4
На жаль, часто диктатори не бажають визнавати проблему.
 
Поради для Підлітків » Форум » Моя сім'я » Сім‘я » СІМЕЙНІ ПРАВИЛА. З роками розумієш, що сімейне життя - най
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Нова відповідь
Ім`я:
Текст повідомлення:
 
Код безпеки:

Школа • Любов • Відносини • Секс • Тіло • Здоров'я • Життя


Все про дорослішання, менструацію, такі дні, дозрівання,безпечний секс,статеву зрілість та підліткові проблеми

15 запитань про секс Як досягти оргазм Біль при сексі Анальний секс Про поцілунки Позбуваємось синців завагітніти після першого разу Хлопець хоче сексу Як робити мінєт "Люблю" і "кохаю" різниця Про перший секс Займатися сексом