MENU
Слава Україні! Допомагаємо ЗСУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Поради для Підлітків » Форум » Моя сім'я » Сім‘я » Відоме і невідоме про українську хату Хата для українця – ц
Відоме і невідоме про українську хату Хата для українця – ц
OlenochkaДата: Понеділок, 04.04.2016, 11:07 | Повідомлення # 1
Повідомлень: 4515
Відоме і невідоме про українську хату

Хата для українця – це цілий світ. Побудувати дім означало не тільки закласти фундамент і викласти стіни, але й створити родове вогнище, народити і виховати дітей. В уявленнях наших пращурів хата подібна до дерева життя: підмурок, призьба – корені, стіни – стовбур, дах – верхів’я. 
Призьба підводилася чорним кольором, оскільки символізувала межу між «тим» світом, де спочивають пращури, і «білим світом», який презентувався білими стінами.


Хата вважалася повноцінним житлом тільки тоді, коли її спорудження увінчувалося розписом. Люди вірили, що усілякі напасті — це наслідок дій демонічних сил. Саме вони насилають бурі, град, повені, різні хвороби, часто набира­ли подоби упирів, вовкулаків, русалок. Їм треба було протистояти, тому й вигадувалися найрізноманітніші способи.
І найсильнішим відвертачем зла був вогонь та його «відпо­відник»— червоний колір. Саме такою смугою вище долів­ки обводили стіни. Отже, створювалося замкнене коло, яке вкривало доступ до хати нечистих сил. Магічне значення мали й настінні розписи. Наприклад, різні барвисті зобра­ження, орнаменти мали на меті так захопити увагу лихої сили, щоб відвернути її від людей.
ПОКУТЬ - НАЙСВЯТІШЕ МІСЦЕ УКРАЇНСЬКОЇ ХАТИ
Найсвятішим місцем у традиційній селянській хаті є покуть. У давнину тут вивішували вишиті рушники і писанки. Після прийняття християнства тут розміщували ікони із зображеннями Ісуса Христа і Божої Матері, до яких рушники вже були просто прикрасою, ознакою особливої поваги.
Всі важливі події в родині відбувалися, біля покуті: весільний посад молодих, перша купіль немовляти, прощання з покійним.
ПОРІГ виступає символом початку чи закінчення дому. За на­родними віруваннями — то місце перебування душ предків, що зв’язано з первісним звичаєм ховати мерців у хаті і часто під порогом. Тому й відомо чимало звичаїв і обрядів, наприклад, йдучи до вінчання «віддавали честь» йому паляцями, топірцями (на Гуцульщині) чи гільцем.
Молоді мусили переступити поріг правою ногою. У деяких районах збереглася традиція застеляти його веретами (килимами з грубої вовни). Коли наре­чена переходить до хати свого судженого, її переносять через поріг, бо духи предків нової родини ще її не знають, а тому можуть поставитися до неї не зовсім приязно.
Біля порогу відбувалася церемонія єднання двох родових вогнів (в обряді «запрошення на весілля»): мати молодої і сестра нареченого ставили на поріг праві ноги, з’єднували вогні свічок, цілувались, тільки після цього поїзд молодого заходив до хати й сідав з усією весільною дружиною на покуті.
Похоронний обряд вимагав під час винесення труни з хати тричі стукати нею об поріг, що означало своєрідне прощання померлого з домом, предками. А для того, щоб його душа не поверталась, зарубували сокирою поріг з бо­ку від середини хати. 
Піч у функціональному розумінні з’явилась дуже дав­но: ця назва загальнослов’янська. Вона зв’язана з слова­ми "печера і пещись, попеченіє". Печера, склепіння якої освітлене виблисками вогнища, і піч — поняття одного родового значення.
Піч — це насамперед вогнище. А воно в оселі ві­дігравало роль не лише «осередку» тепла, а ще мало духовну, згуртовуючу функцію. Звідси й метафора - родинне вогнище. Вогнище на тій стадії було свого роду символом непорушності сім’ї, його збірним пунктом і свя­тинею. З розпадом великої сім’ї серединне вогнище пере­містилось до стіни.
Ще в дохристиянські часи на Русі був звичай укладати шлюб біля родинного вогнища. Котрийсь із батьків звер­тався до молодих з побажанням: «Нехай вогонь поєднає». У весільний комплекс входив також обряд прощання молодої з батьківським вогнищем і прилучення її до того, яке палає в оселі молодого. При цьому вона брала з дому жарини.
У пізніші часи під час заручин старостам і нареченій належить стояти ближче до печі. Перші намагалися потай виколупати з печі шматочок цеглини чи обмазки і покласти до кишені, щоб сватання вдалося. А дівчина того вечора не відходила від печі й колупала комин, ніби благаючи захисту. У деяких районах під час сватання дівчина ховалася на печі. Якщо вона не погоджувалася вийти заміж за того, кого їй пропонували, то до кінця сватання залишалася там.
 
OlenochkaДата: Понеділок, 19.09.2022, 11:02 | Повідомлення # 2
Повідомлень: 4515
Фільми та серіали, котрі варто переглянути кожній українській родині.
Аби знати, аби зрозуміти, аби пам'ятати. Аби переказати своїм дітям, онукам та правнукам.
Щоб ніколи не забути своєї історії.

- Тіні забутих предків (1967)
- Сад Гетсиманський (1993)
- Білий птах з чорною ознакою (1971)
- Залізна сотня (2004)
- Осіннє вбивство в Мюнхені (1995)
- Собор на крові (2006)
- І будуть люди (2020)
- Чужа молитва (2017)
- Вінчання зі смертю (1992)
- Колимські дівчата (2021)
- Код нації (2013)
- Поводир (2014)
- Нескорений (2000)
- Вишневі ночі (1992)
- Червоний (2017)
- Чорний ворон (2019)
- Крути 1918 (2019)
- Століття Якова
- Черкаси
- Кіборги
- Соловей співає
- Толока
- Мати апостолів
- Той хто пройшов крізь вогонь
- Сага
- Вінчання зі смертю
- Гіркі жнива
- Жива (2016)
- Мама
- Пекельна хоругва
- Голод 33
- Добровольці Божої Чоти
- Заборонений
- Ціна правди
- Додому
- Гвардія
- Гвардія-2
- Вишневі ночі
- Спіймати Кайдаша
- Іловайськ
- Тарас. Повернення
- Чорний козак
- Залізна сотня
- Страчені світанки (1995)
- Спадок нації
- Рутенія (2020)
- Снайпер: Білий ворон
- Один в полі воїн (2003)
- Іван Сила
- Доброволець
- Позивний «Бандерас»
- Хто ми? Психоаналіз українців
- Захар Беркут (1971),і ще новий фільм з такою ж назвою
- Вавилон ХХ (1979),
- Сон (з Іваном Миколайчуком/,
- Дім батька твого (1986) – екранізація «Дикого Янгола» Олексія Коломійця,
- Із житія Остапа Вишні (1991),
- Голос трави (1992) /за мотивами творів Валерія Шевчука/,
- Вишневі ночі (1992),
«Фучжоу» (1993),
«Гетьманські клейноди» (1993),
«Кайдашева сім'я» (1993),
«Дорога на Січ» (1994),
«Москаль-чарівник» (1995),
«Іван Сила» (2013),
«Легенда Карпат» /історична сага про опришків/, (2018),
«Фелікс. Австрія» /за Софією Андрухович/,
«Будинок «Слово». Роман довжиною в життя»,
«Чорнобиль»,
«Чорнобиль. Втрачені стрічки»…
 
Поради для Підлітків » Форум » Моя сім'я » Сім‘я » Відоме і невідоме про українську хату Хата для українця – ц
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Нова відповідь
Ім`я:
Текст повідомлення:
 
Код безпеки:

Школа • Любов • Відносини • Секс • Тіло • Здоров'я • Життя


Все про дорослішання, менструацію, такі дні, дозрівання,безпечний секс,статеву зрілість та підліткові проблеми

15 запитань про секс Як досягти оргазм Біль при сексі Анальний секс Про поцілунки Позбуваємось синців завагітніти після першого разу Хлопець хоче сексу Як робити мінєт "Люблю" і "кохаю" різниця Про перший секс Займатися сексом