MENU
Слава Україні! Допомагаємо ЗСУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Поради для Підлітків » Форум » Інтимні питання (SEX) » Енциклопедія для новачків » Ескапізм. Ескапізм (від англійського escape, що в перекла
Ескапізм. Ескапізм (від англійського escape, що в перекла
OlenkaДата: Середа, 13.05.2015, 16:13 | Повідомлення # 1
Повідомлень: 3285
Ескапізм.

Ескапізм (від англійського escape, що в перекладі означає втеча; відхід від дійсності)-прагнення людини або групи людей піти від загальноприйнятих стандартів життя. У вужчому розумінні емоційна стадія ескапізм це - прагнення піти від проблем, поринувши в ілюзії. Методом ескапізму може стати кар'єра, релігія, секс, комп'ютерні ігри - що завгодно, що використовується в якості компенсації деяких недозволених особистих проблем.

Ескапізм: трохи історії
У широкому сенсі слова ескапізм являє собою сумнів у доцільності і спроба переосмислення норм, прийнятих у суспільстві. Важливо розуміти, що це завжди пов'язане з високим рівнем розвитку суспільства, оскільки в іншому випадку відділення від загальної маси неможливо, так як веде до загибелі.

Кращі приклади, що розкривають поняття ескапізму в широкому розумінні, це біографії відомих особистостей . Так, наприклад, давньогрецький філософ Геракліта (540-480 до н.е) відчував глибоке презирство до жителів Ефеса, через що покинув місто і обгрунтував своє житло в горах, харчуючись травами і рослинами. Прикладом ескапізму може послужити і відомий філософ Діоген, який хоч і жив серед людей, але показував свою відірваність від загальноприйнятих норм тим, що ночував у бочці.

З тих часів і до цього дня можна перерахувати ще безліч прикладів ескапізму , який традиційно розцінювався негативно: втеча від реальності, з якою людина просто не міг впоратися іншими шляхами.

Прийнятним і навіть масовим явищем ескапізм зробило поява монотеїстичних релігій - буддизму і християнства. Чернецтво по суті є формою ескапізму, проте цю форму поважають. Паралельно з цим ми пам'ятаємо історичні часи гоніння єретиків - але ж вони теж жили за окремими законами і, по суті, являють собою також одне з проявів ескапізму.

У наш час, починаючи з 20-го століття, в який бурхливо розвивалася промисловість, з'являлися все нові і нові форми ескапізму. Тепер до них можна віднести не тільки різні хобі і нешкідливі захоплення начебто рольових ігор, а й такі серйозні речі, як наркотики і алкоголь. У цей час знаковим прикладом ескапізму, що увійшов в моду можна вважати рух хіпі, учасники якого вживали легкі наркотики і життя цілими громадами на лоні природи.

Ескапізм в наш час
З кінця двадцятого століття ескапізм прийняв нові форми - тепер кожен бажаючий може зануритися в світ комп'ютерних ігор, що дозволяє відчути найрізноманітніші емоції і поринути з головою у вигаданий світ, ніяк не пов'язаний із зовнішніми проблемами. Цікаво, що навіть вступ в особливі клани і мережеві спільноти так само можна назвати своєрідним ескапізмом.

Не менш модне прояв ескапізму - дауншифтинг (у перекладі з англійської це означає рух вниз). Воно має на увазі відмова від престижної посади на користь роботи, яка не вимагає нервів, часу і залишає людині достатньо свободи. Ще однією формою цього явища є особливий географічний ескапізм, який передбачає переїзд в нерозвинену економічно країну з метою жити там на невеликий за звичним розумінням дохід.

Деякі схильні вважати, що ескапізм вимагає лікування і є психічним розладом. Самі ж люди, які схильні вести такий спосіб життя, вважають, що просто відмовляються від глобалізації, оскільки втомилися від звичайного життя, повної стресів, негативу, поспіху, суєти і галасу.

Насправді складно дати цьому явищу однозначну оцінку - воно було, є і, ймовірно, буде завжди, а значить це те, що в якійсь мірі потрібно суспільству.
 
Поради для Підлітків » Форум » Інтимні питання (SEX) » Енциклопедія для новачків » Ескапізм. Ескапізм (від англійського escape, що в перекла
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Нова відповідь
Ім`я:
Текст повідомлення:
 
Код безпеки:

Школа • Любов • Відносини • Секс • Тіло • Здоров'я • Життя


Все про дорослішання, менструацію, такі дні, дозрівання,безпечний секс,статеву зрілість та підліткові проблеми

15 запитань про секс Як досягти оргазм Біль при сексі Анальний секс Про поцілунки Позбуваємось синців завагітніти після першого разу Хлопець хоче сексу Як робити мінєт "Люблю" і "кохаю" різниця Про перший секс Займатися сексом