MENU
Слава Україні! Допомагаємо ЗСУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Поради для Підлітків » Форум » Краса та стиль » Вишиванка , то оберіг кожного українця, символ України
Вишиванка , то оберіг кожного українця, символ України
girlorgДата: Вівторок, 25.11.2014, 20:24 | Повідомлення # 1
Повідомлень: 1717
Народ!!майте повагу до ВИШИВАНКИ!!!!!перестаньте чіпляти її ВСЮДИ.Де я її вже тільки не бачила..спортивні костюми, чохли на тел, шкарпетки. Та це ужас просто. Треба мати хоть якусь повагу до національного одягу. Одягайте вишиванки на свята, тоді ви покажете свою патріотичність.
 
OlenochkaДата: Неділя, 06.05.2018, 11:05 | Повідомлення # 2
Повідомлень: 4511
Дитяча вишиванка: як та яку обрати? 
«Мені сорочку мама вишивала, 
Неначе долю хрестиком вела…»
 

Споконвіку українці вважали вишитий одяг святинею та оберегом, вдягаючи його лише на свята та передаючи з покоління в покоління. Коли в родині народжувалось немовля, для нього теж обов’язково вишивалась сорочка, яка повинна була оберігати дитину, адже у символічних візерунках закодовані були дата народження, ім`я малечі, побажання здоров’я та щастя. 

Ця виплекана нашими предками, пронесена крізь століття, чудова традиція повернулась в наше життя з відродженням української нації та самосвідомості. Все частіше можна бачити діточок, вдягнених у одяг з елементами вишивки. Різні за кольором, техніками, кроєм, призначенням, оригінальні і гарні вишиті у національному стилі речі роблять маленьких українців неймовірно привабливими. 

Найбільш сильні за енергетикою, безумовно, речі, вишиті матусиними руками. Вони несуть в собі всю безмежність любові, турботи і ніжності жінки до своєї дитини, наповнені теплом її душі. Однак, якщо таланту рукоділля немає, гарні дитячі вишиті речі, зроблені вмілими майстрами, що знаються на таїнствах української вишивки, її символів та знаків, завжди можна придбати, адже вибір їх сьогодні величезний, на будь-який смак. 

Але, перш ніж вишивати самій чи купувати вже готову річ, варто визначити для себе ключові моменти: яку саме вишивану річ ви бажаєте бачити на своїй дитині (орнамент, колір, тканина, тощо), куди та з чим її вдягати, як будете доглядати за нею. 

Вишиванка – як захист для дитини 
Кожен візерунок в українській вишивці здавна мав своє значення, в них закладався зв'язок дитини з родиною, вони притягували до малюка добру енергію та захищали його. Сорочки, вишиті хрестиком, оберігали від пристріту, а шиті гладдю дівчачі вишиванки символізували здатність своїх господинь знаходити компроміс, згладжувати гострі кути у будь-яких ситуаціях. 

Традиційно всі символи на дитячих вишивках ділилися на рослинні та геометричні. Поступово ці орнаменти почали поєднуватись, з’явились вишиті птахи та тварини. 
На хлоп’ячих сорочках переважно вишиваються дубочки або геометричні орнаменти, як символ мужності, сили, твердого характеру, Одяг для дівчаток прикрашається знаками землі, що символізують працьовитість, квітами, ознакою жіночої краси, калини, як символу продовження роду. 

Важливу роль у вишитій сорочці відіграє колір орнаменту. Так червона вишивка є символом вогню, світла, любові, синя – символ води, неба, жовта символізує сонце, зелена означає молодість, а біла – чисту душу та помисли. 

В різних регіонах України традиційні візерунки відрізняються кольорами, своєю знаковістю та техніками. Тож, варто враховувати всі ці особливості при виборі дитячої вишиванки, щоб почуватись трохи спокійнішим за своє дитя, адже в нього є оберіг. 

Але головним у дитячому одязі є, перш за все, його якість. Наші прабабусі використовували для цього виключно натуральні полотна, лляні та конопляні. Натуральні тканини і сьогодні – одні з найкращих для виготовлення дитячих речей, однак, і сучасні матеріали зовсім не поступаються у якості. Шовк, батист, льон, бязь, трикотаж, атлас – сорочки, виготовлені з цих тканин, приємні на дотик, комфортні та нескладні у догляді. 

Сучасні технології торкнулись не тільки виготовлення тканин, але й техніки самої вишивки. Безумовно, ручна вишивка гарна й неповторна, виглядає завжди ефектно, але і цінується найдорожче. Машинна вишивка та нашивки на сорочках дешевші і більш доступні, при цьому теж мають дуже гарний і привабливий вигляд, а кольори на них довго зберігають свою яскравість. 

Дитячі вишиванки на всі випадки життя 
Вишиті красиві, патріотичні дитячі речі – це універсальний одяг. Носити їх діти можуть як на свята, так і щодня, і виглядатимуть вони при цьому завжди охайними і привабливими. 

Ошатні яскраві сорочки, сукні, спідниці з національною українською вишивкою будуть доречні на малюку під час особливих подій: державних і релігійних свят, на урочистих заходах у дитячому садочку чи у школі, на тематичних уроках та класних годинах. Слушними вони будуть і на сімейних заходах, і на прогулянці у вихідний день. Менш яскраві і не багатокольорові речі можна носити щодня в школу або садочок, на зустрічі з друзями Тим паче, що сьогодні вишиті речі не тільки й не стільки частина національного костюму – їх можна вдало поєднувати з іншими речами, створюючи неповторні образи. 

Завжди актуальне найбільш консервативне поєднання – сорочки зі спідницею чи брюками. Такий комплект, у можливому поєднанні із жакетом, жилетом або піджаком, буде доречним на шкільних заняттях.
 

Свіжий і стильний образ можна створити, поєднавши вишиванку та джинси. З джинсовим одягом можна носити як класичні вишиванки, заправлені або навипуск з поясом, так і футболки, толстовки, светри з вишитим або в’язаним етнічним орнаментом. Дівчаткам до вподоби довгі сорочки-туніки, підв’язані вишитим поясом або тонким ремінцем, під які можна носити легінси. 

Але найбільш за все дівчаткам, безумовно, пасують вишиті сукні будь-якого крою та фасону, які підійдуть і для свят, і для прогулянки, і для походу в кіно або театр. 

Чудовим доповненням образу дівчинки, вдягненої у вишиту сорочку, блузку, спідницю або сукню, може стати віночок або обідок, прикрашений квітами. Образ хлопчика зробити патріотичним, стильним і вишуканим здатні вишиті аксесуари, такі як метелик, краватка або підтяжки. 

Секрети догляду за дитячою вишиванкою 
Щоби вишиті речі малюка завжди виглядали як нові та надовго зберігали красу й яскравість орнаменту, за ними необхідно дбайливо доглядати та дотримуватись декількох основних правил. 

Головне правило – обов’язкове ручне прання у теплому мильному розчині (можна використовувати дитячий порошок для прання) без замочування, тертя, кип'ятіння, відбілювання та викручування. Випрану річ треба дуже ретельно прополоскати, додавши у воду трохи оцту або кондиціонер для дитячої білизни. Замість викручування мокру вишиванку варто скрутити за допомогою махрового рушника в рулет, після чого розкласти на сухий рушник для висихання, але не пересушувати. Прасувати з виворотного боку не сильно нагрітою праскою, можна використовувати для цього марлю. 

Якщо малюк забруднив вишиванку, і на ній залишились плями, виводити їх треба дуже обережно спеціальним засобом, уважно підібраним до типу тканини, наносячи його лише на декілька хвилин на пляму, після чого ретельно виполоскати. 

Виробники інколи дозволяють машинне прання, але і в цьому випадку треба бути дуже обережним: прати лише у делікатному режимі, при низькій температурі, у мішечку для прання. 

Зберігати вишиті речі краще не у складеному вигляді, а на вішаку, адже зайве прасування шкодить. 

Правильно вибрані і доглянуті дитячі вишиванки неодмінно стануть улюбленими речами у гардеробі маленьких українців. Саме в них діточки, підростаючи, будуть відчувати себе частиною своєї родини, своєї нації, будуть виховуватись у любові до своєї країни. Саме їх передадуть колись своїм дітям, від матері до доньки, від батька до сина, як це з давніх давен було заведено в Україні.


Прикріплення: 2910137.jpg (46.9 Kb)
 
knopaДата: Четвер, 19.05.2022, 17:41 | Повідомлення # 3
Повідомлень: 763
Вишиванка - то оберіг кожного українця, символ України та наша ідентичність
#зДнемВишиванкиУкраїно

Прикріплення: 5720008.jpg (26.3 Kb)
 
Поради для Підлітків » Форум » Краса та стиль » Вишиванка , то оберіг кожного українця, символ України
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Нова відповідь
Ім`я:
Текст повідомлення:
 
Код безпеки:

Школа • Любов • Відносини • Секс • Тіло • Здоров'я • Життя


Все про дорослішання, менструацію, такі дні, дозрівання,безпечний секс,статеву зрілість та підліткові проблеми

15 запитань про секс Як досягти оргазм Біль при сексі Анальний секс Про поцілунки Позбуваємось синців завагітніти після першого разу Хлопець хоче сексу Як робити мінєт "Люблю" і "кохаю" різниця Про перший секс Займатися сексом