girlorg | Дата: Середа, 07.01.2015, 01:44 | Повідомлення # 1 |
| Різдвяні ворожіння (Святочні ворожіння)
Святочні ворожіння - обряди, спрямовані на встановлення контакту з потойбічними силами з метою отримання знань про майбутнє, хронологічно пов'язані з періодом зимових святок (з Різдва по Водохреща). Найбільш сприятливим часом для ворожіння у східних слов'ян вважалися Різдвяний, Василівський і Водохресний вечора - переломні, прикордонні періоди, найбільш небезпечні, коли нечиста сила особливо сильна (зимові святки). На Україні найчастіше ворожать в Різдвяну ніч, в Сибіру ж у Василів вечір (Старий Новий рік).
Ворожіння (з валянком) на «сторону», в яку вийдеш заміж
Це найбільш відомий і поширений вид ворожіння. Дівчата по черзі кидають валянок (чобіт, туфель) на дорогу і за напрямом «носка» валянка дізнаються сторону, в яку вийдуть заміж.
Ворожіння з дзеркалами на викликання образу майбутнього нареченого
Це добре відоме з літератури ворожіння нерідко використовується і зараз. Дівчина сідає в темряві між двома дзеркалами, запалює свічки і починає вдивлятися в «галерею відбиттів», сподіваючись побачити свого нареченого. Найкращим часом для цього ворожіння вважається опівночі.
Ворожіння (зі спалюванням нитки) на швидкість і черговість виходу заміж
Воно полягає в тому, що дівчата відрізають нитки однакової довжини і підпалюють їх. У кого вперед догорить нитка, той перший виявиться заміжня. Якщо нитка згасла відразу і менше половини згоріло, то заміж не вийдеш.
Ворожіння про долю по тіням
Цей вид ворожіння в силу своєї простоти досить поширений в сучасній дівочої середовищі. Дівчина підпалює зім'ятий нею паперовий аркуш, а потім розглядає тінь від згорілого паперу. Кожен бере чистий аркуш паперу, мне його, кладе на блюдо або на велику плоску тарілку і підпалює. Коли лист згорить або майже згорить, з допомогою свічки робиться його відображення на стіну. Уважно розглядаючи тіні намагаються дізнатися майбутнє.
Ворожіння на сірниках
По боках сірникової коробки вставляються два сірники і підпалюються. Якщо згорілі головки будуть звернені один до одного, значить «загадані» хлопець і дівчина будуть разом.
Ворожіння (на гавкіт собаки) про вік нареченого
Після певних дій учасниці ворожіння прислухаються до гавкоту собаки. «Хрипкий гавкіт обіцяє старого нареченого, а дзвінкий - молодого.
Ворожіння з кільцем на викликання образу майбутнього нареченого
У склянку з водою дівчина кидає обручку і вдивляється всередину кільця, примовляючи слова: «Суджений мій, ряджений»
Ворожіння з викликанням сну про судженого.
Пишемо ім'я юнака на клаптику паперу, цілуємо це слово нафарбованими губами (щоб залишився слід), кладемо на маленьке дзеркальце і під подушку або кладуть під подушку три лаврових листка. На одному пишуть - «Ананій», на іншому - «Азарій» і на третьому - «Мисаїл» і вимовити заклинання: «З понеділка на вівторок я дивлюся на підвіконня, хто мріє про мене, нехай присниться мені уві сні»
Ворожать у ніч з понеділка на вівторок. Береться гілочка ялини, кладеться на ніч в головах. При цьому говорять: «Лягаю на понеділок, кладу в головах ялинник, приснися той мені, хто думає про мене.» Хто присниться, той тобі й любить.
Ворожать у ніч з четверга на п'ятницю. Лягаючи спати, промовляють: «Четвер з середовищем, вівторок з понеділком, неділя з суботою. П'ятниця одна і я, молода, одна. Лежу я на Сіонських горах, три ангела в головах: один бачить. Інший скаже, третій долю вкаже.»
Ворожать дівчата якщо лягають спати там де раніше не доводилося. Перед сном кажуть: «На новому місці, приснися наречений нареченій». Уві сні побачиш свого нареченого.
|
|
| |